INNEKLIMA

SÅ MYE VARME
TRENGER DU

slik finner du ditt behov, antall
ovner du trenger og plasseringen av dem

Hvor mange ovner trenger jeg? Hvilken størrelse og Wattstyrke skal jeg velge? Og hvor skal jeg plassere dem? Det er lurt å bruke litt tid på å finne ut hva varmebehovet ditt egentlig er – før du handler.

HVA ER MITT VARMEBEHOV?

En tommelfingerregel er at i et hus med vanlig god isolering trengs ca. 100 Watt pr. kvadratmeter. Det betyr f.eks. at du i et rom på 10 kvadratmeter, trenger en ovn på ca. 1.000 Watt. Har du et eldre hus med dårligere isolasjon, bør du øke wattstyrken pr. kvadratmeter noe. I baderom beregnes vanligvis 130 Watt pr. kvadratmeter. 

HVOR MANGE OVNER TRENGER JEG?

Fremfor én ovn med høy Wattstyrke som dekker hele varmebehovet, kan det noen ganger være lurt å gå for to litt mindre ovner. For det første fordi den ene ovnen som bare akkurat dekker behovet vil komme til å gå på full effekt ganske ofte. Det gir større slitasje og hyppigere perioder der varmeelementet holder høy temperatur. Dessuten vil to ovner som er plassert på ulike steder i rommet gi en jevnere fordeling av varmen. På den måten vil du kunne stille termostatene lavere og fremdeles oppleve at de gir god nok varme.

HVOR SKAL JEG PLASSERE DEM?

For å få en behagelig innetemperatur, må du dekke det varmetapet boligen har. Selv om moderne vinduer er tette så isolerer de ikke like godt som veggene. Luften blir avkjølt innenfor vinduene, siger ned, og det kjennes ut som kald trekk ved bena. Dette kalles kaldras, og kan fjernes ved å montere en ovn under hvert vindu. Ovnen bør helst ha samme bredde som vinduet. Dette gir det beste inneklimaet, og du får en mest mulig jevn og behagelig varmefordeling. Beha tilbyr panelovner med kaldras- / åpent-vindu funksjon.