Hvordan få best mulig oppvarming?

Vi mennesker vil alltid ha individuelle preferanser i forhold til innetemperatur, men de fleste av oss trives nok best i temperaturer mellom 19 og 22 grader. Uansett hvilken «trivselstemperatur» du har, er det viktigste å vite hvordan du kan holde temperaturen så jevn som mulig.

Den viktige termostaten

Termostaten spiller en viktig rolle for å holde en jevn temperatur. I Beha Smartovner benytter vi en avansert elektronisk termostat med proporsjonal regulering. Denne termostaten er veldig nøyaktig og sørger for svært kort tid mellom inn- og utkobling av varmeelementene. Dette gir  jevn temperatur, og ved 21°C er temperaturavviket faktisk så lavt som +/- 0,2 grader.

Hvor i rommet skal jeg plassere ovnene?

For å få en behagelig innetemperatur må du dekke det varmetapet boligen har. Selv om moderne vinduer er tette, så isolerer de ikke like godt som veggene. Luften blir avkjølt innenfor vinduene, siger ned, og det kjennes ut som kald trekk ved bena. Dette kalles kaldras. Du kan fjerne kaldras ved å montere en gjennomstrømningsovn under hvert vindu. Ovnen bør helst ha samme bredde som vinduet. Dette gir det beste inneklimaet, og du får en mest mulig jevn og behagelig varmefordeling.

Hvor mange ovner trenger jeg?

En enkel tommelfingerregel er at du i et hus med vanlig god isolering trenger ca. 100 Watt pr. kvadratmeter. Det betyr f.eks. at du i et rom på 10 kvadratmeter, trenger en ovn på ca. 1.000 Watt. Har du et eldre hus med dårligere isolasjon, bør du øke Wattstyrken pr. kvadratmeter noe. I baderom beregnes vanligvis 130 Watt pr. kvadratmeter. Ovnene bør også her installeres under vinduer, og du bør helst velge en ovn som dekker vinduets bredde.

Hva må jeg ta hensyn til på bad og i våtrom?

Montasje av ovner på bad og i våtrom krever litt spesiell omtanke. Kravene til ovner som skal brukes er avhengig av hvor i rommet ovnene plasseres. Et bad er delt inn i områder der kravene til ovnenes tetthetsgrad, eller IP klasse (Ingress Protection), øker i forhold til nærheten til rennende vann eller dusj.

Soneinndeling på våtrom

Varmeovner for bad eller våtrom skal ha følgende kapslingsgrad i forhold til de områdene de monteres i:

Område A: 240 cm utenfor område B i det horisontale plan. 225 cm høyde. Minimum IP X0

Område B: 60 cm utenfor område C/D i det horisontale plan. 225 cm høyde. Minimum IP X4

Område C: 

Område D:

Badekar
Dusj uten kar
Dusj med kar