Inspirasjon

En sak om inspirasjon

Er du redd strømregningen skal stige? Med disse knepene holder du kostnadene nede. 

Det er enklere enn du tror å senke strømkostnadene. Her er våre beste tips.

1) Lavere innetemperatur gir høye besparelser

Når vinterkulden setter inn er det fort gjort å la seg rive med når man skal varme opp huset. Ofte kan temperaturen være på nærmere 28 grader inne –  og det er ikke godt nytt for strømregningen. Bruk fornuften, og juster ned temperaturen rom for rom til du får en behagelig romtemperatur.

Skal vi tro Folkehelseinstituttet bør innetemperaturen være på 20-24 grader på vinteren, mens det på sommeren bør ligge på 23-26 grader.

Med smartovner kan du enkelt justere temperaturen rom for rom, slik at du får behagelig temperatur. På soverommet holder det eksempelvis med 18 grader. Har du panel- eller smartovner i hvert rom, kan du også justere det etter egne programmer fra mobilen.

Les også: Frittstående gulvovner gir rask oppvarming

2) Bruk natt- og dagsenking

I 2018 ble det innført nye regler, altså et EU-direktiv, for panel- og smartovner. Nå skal alle nye modeller ha mulighet for å justere temperaturen via ukeprogrammer, med mindre panelovnen ble sluppet før innføringen av det nye regelverket. Kort forklart betyr det at du kan stille inn ulike programmer for oppvarming. Da unngår du å bruke penger på å varme opp huset når du ikke er hjemme.

Bruker du nattsenking kan du spare opptil 10 prosent på strømregningen. Senker du også innetemperaturen når du er på jobb eller på helgeturer, kan du spare hele 15 prosent. De nyeste panel- og smartovnene lar deg også styre temperaturen fra mobilen. Da har du alltid kontroll – uansett hvor du er.

Panel- og smartovn med temperaturvisning fra BEHA.
Beha har egne panel- og smartovner som lar deg styre temperaturen fra mobilen.

3) Bytt ut de gamle panelovnene

Eldre panelovner er verken energieffektive eller pene å se på. For å opprettholde en stabil innetemperatur er vi avhengige av stabile og effektive varmekilder, som gir deg så mye varme som mulig per watt. I tillegg kan du risikere overoppheting.

Varmeovnene fra Beha er både sikre og energieffektive. De skåner miljøet, og takket være smartfunksjonaliteten i de nye ovnene sparer du også strøm ved å bruke ukeprogrammer.

Les også: Derfor bør du bytte ut den gamle panelovnen 

PAnel- og smartovn BEHA
Moderne smartovner er tilpasset det nordiske klimaet – slik som modellene fra Beha.

4) Slå av lyset – og bytt til LED

Er du en av dem som alltid glemmer å slå av lyset når du går ut av et rom? Neste gang kan du huske på at de moderne glødepærene, som lyser med 60 watt hele året, koster deg cirka 500 kroner i året. På én time bruker en glødepære omtrent 60 watt.

Bytter du til LED-pærer vil du få store besparelser. De bruker nemlig cirka 15 watt i timen, og har i tillegg mye bedre levetid.

5) Luft med fornuft!

Har du gamle varmeovner i boligen? Da kan du neppe programmere dem med ukeprogrammer eller natt- og dagsenking. Det kan fort bli et problem på soverommet, og spesielt på vinteren. Her vil man gjerne ha kjøligere temperatur på natten med frisk luft, mens man våkner til et godt og oppvarmet rom. Har du ikke den styringsmuligheten, ender du opp med å fyre for kråka.

Husk også at det holder å ha vinduer og dører åpne i kun noen få minutter for å lufte ut. Da slipper du å varme opp rommet til en god basetemperatur helt på nytt – det kan nemlig bli veldig dyrt.

Ute etter flere sparetips? Sjekk vår inspirasjonsside, og les mer om panel- og smartovnene våre her. Kanskje du kan gjøre noen energieffektive utbytter i 2020?